Skip to main content

Documentarist tarafından düzenlenen Gezici Ekolojik Belgesel Günleri bu kez Rize’nin Fındıklı ilçesine uğruyor. 2-4 Ağustos 2024 tarihlerinde Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği ortaklığı ile hayata geçen etkinlik serisinde belgesel gösterimlerinin yanı sıra yereldeki sorunların konuşulacağı bir dizi söyleşi yapılacak.
Culture Civic Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı desteğiyle gerçekleşen etkinliklerde, özellikle Karadeniz bölgesinin en hayati sorunlarından biri olan sahil yolu ile deniz ve kıyı kirliliği ele alınacak. Fatih Akın’ın 2012 yılında çektiği “Cennetteki Çöplük” filminin de gösterileceği programda, İlkay Nişancı’nın “Eko Eko Eko” adlı belgesel dizisinin bölgeyle ilgili olan 3. bölümü yönetmen katılımıyla sunulacak. Plastik kirliği üzerine araştırmalar yapan plankton ekolojisti Prof. Dr. Ülgen Aytan ve Lazca üzerine çalışmalar yürüten dil bilimci İrfan Çağatay’ın da konuk olarak katılacağı etkinliklerde, nükleer kurbanlarına ve yaygın plastik kullanımının yarattığı devasa sorunlara dair birer film, ayrıca iştirakçimiz Gola Derneği’nin çekimine önayak olduğu bir kısa belgesel seyirciyle buluşacak.

2 Ağustos 2024 Cuma

GOLA

Saat: 19.00 – AÇILIŞ

Saat: 19:30 – FİLM GÖSTERİMİ

  • Artık Orada Olmayan Sahil (Yön.: Tamer Karataş, 2023, 12′)

Deniz olarak Karadeniz’e bakmayı öğrenirken kara ile denizin birleştiği kıyıların, sahilin insan eli ile geçirdiği değişimin fiziksel olanın ötesine taşan etkilerine, artık orada olmayan sahillerimize ve aslında tam da orada dolgu alanın yuttuğu anılarımıza dair bir film…

  • Unutulmuş Nükleer Kurbanlar/The Forgotten Nuclear Victims (Yön.: Suliane Favennec, 2023, 55′)

1946’dan 1996’ya kadar Fransa, ABD ve Birleşik Krallık, Pasifik Adalarına yüzlerce nükleer bomba attı. Yerel nüfusa büyük bir maliyeti vardı bunun. Her ülke, zamanla birinci nesil kurbanların sessizce ortadan kaybolmasını umuyor. Ancak atom beklenenden daha fazla iz bırakıyor, genetik anomaliler ve hastalıklar ortaya çıkıyor.

3 Ağustos 2024 Cumartesi

ŞANA YAŞAM KÖYÜ

Saat: 18.00

FİLM GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİ

  • Eko Eko Eko 3. Bölüm (İlkay Nişancı, 2023, 62′)

Acaba temiz enerji var mı? Fosil yakıtlardan nasıl kurtulabiliriz? Hesler, jeotermaller, rüzgar ve güneş santralleri çare olur mu? Nükleer bir çözüm mü? Bu bölümde enerji üretiminin yanı sıra “ne kadar enerjiye ihtiyacımız var” sorusu uzman konukların anlatılarıyla irdelenirken Hasankeyf’te Ilısu Barajından, Karaburun’daki rüzgar güllerine, Konya’daki Avrupa’nın en büyük güneş tarlasından, Karadeniz’deki deretiği heslere konuyla ilgili birçok alan da izleyiciye sunuluyor.

Gösterimin ardından yönetmen İLKAY NİŞANCI’nın katılımıyla söyleşi yapılacaktır.

Saat: 20.00

FİLM GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİ

  • Artık Orada Olmayan Sahil (Yön.: Tamer Karataş, 2023, 12′)

Deniz olarak Karadeniz’e bakmayı öğrenirken kara ile denizin birleştiği kıyıların, sahilin insan eli ile geçirdiği değişimin fiziksel olanın ötesine taşan etkilerine, artık orada olmayan sahillerimize ve aslında tam da orada dolgu alanın yuttuğu anılarımıza dair bir film…

  • Eski Evler ve Karayemişler (Yön.: Engin Yıldız, 2018, 55′)

Karayemiş, Karadeniz insanı için esrarengiz bir aşk gibidir. Rengiyle, kokusuyla, çiçeğiyle, vahşiliğiyle, serinliğiyle, tadıyla vazgeçilmez bir hayat ağacı. Hem acımtrak bir Laz kirazı hem mayhoş bir Gürcü kirazı. Karayemiş tipik bir Karadeniz paradoksudur. Hem unutulmayan hem kolayca yüz çevrilen eski evlerin çatı diplerinde yapayalnız bir ağaç.

Gösterimin ardından yönetmen TAMER KARATAŞ ve AKADEMİSYEN İRFAN ÇAĞATAY ile söyleşi yapılacaktır. 

4 Ağustos 2024 Pazar

FINDIKLI İSKELESİ

Saat: 18.00

FİLM GÖSTERİMİ:
Cennetteki Çöplük (Yön.: Fatih Akın, 2012, 98′)

Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde bir köy olan Camburnu halkı, nesiller boyunca geçimlerini çay yetiştiriciliği ve balıkçılıkla sağlamış. Ancak hükümet şimdi evlerini geniş bir açıkhava çöp sahasına dönüştürdü. Halkın yıllara yayılan mücadelesine rağmen çöplük genişlemeye devam ediyor.

Saat: 20.00

FİLM GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİ:

Plastik İnsanlar/Plastic People (Yön.: Ben Addelman, Ziya Tong, 2024, 83′)

Yazar ve bilim gazetecisi Ziya Tong, bu büyüleyici ve hızlı tempolu araştırmacı belgeselde mikroplastiklerin ne olduğunu ve beyin dokumuzdan yiyeceklerimize kadar hayatımızın dokusuna ve karmaşık ekolojimizin her katmanına nasıl sızdıklarını anlamaya çalışıyor. Aynı zamanda güçlü bir eylem çağrısı olan “Plastik İnsanlar”, biyolojik olarak parçalanamayan bu maddenin etkisini ve sağlık üzerindeki geniş ve hâlâ nispeten bilinmeyen sonuçlarını araştırarak hayatımızın ne kadar derinlerine işlediğini ortaya koyuyor.

Gösterimin ardından PROF. DR. ÜLGEN AYTAN ile plastik ve mikroplastikler üzerine söyleşi yapılacaktır.

Leave a Reply