Gezici Ekolojik Belgesel Günleri’nin ikinci durağı Diyarbakır. Documentarist’in 24-25-26 Mayıs tarihlerinde Ekoloji Derneği ile ortaklaşa düzenlediği, Culture Civic Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı tarafından desteklenen etkinlikte belgesel gösterimlerinin yanısıra bir söyleşi ve panel yer alıyor.
Gezici Ekolojik Belgesel Günleri’nde üç gün boyunca çeşitli mekânlarda hem yerkürenin hem de yörenin yakıcı sorunlarına değinen beş belgesel seyirciyle buluşacak. 26 Mayıs’ta Gazeteci yazar Yusuf Gürsucu ile Jineoloji Dergisi yayın kurulu üyesi Ruşen Seydaoğlu’nun katılacağı, kolaylaştırıcılığını ekoloji aktivisti Çilem Aydın’ın yapacağı “Yerel Yönetimlerde Yıkıma Karşı Ekolojik İnşa” başlıklı bir de panel düzenlenecek.
Etkinlikler ücretsiz ve herkese açık.
24 Mayıs 2024 Cuma
Kongre Merkezi (ÇANDAMED)
Saat: 18.00
FİLM
Kapıdaki Kıtlık (Yön.: Burak Yücel, Gül Aslan, 2023, 40′)
Gösterimin ardından yönetmenle söyleşi yapılacaktır.
On yıllardır uygulanagelen politikalar ülkemiz tarımını bir uçurumun kenarına getirmiş durumda. Tarımsal alanda kendine yeterli bir ülke olan, hatta birçok tarımsal ürünü ihraç eden Türkiye, bugün itibariyle buğday dahi ithal eder duruma düştü. Dışa bağımlılık, girdi maliyetlerinin yüksekliği, çiftçi nüfusunun azalması ve yaşlanması, gençlerin tarımı bir melek alanı olarak tercih etmemesi, tarımsal alanların ranta kurban edilmesinin sonuçları, basta ülkemiz halkları olmak üzere insanlık açısından da büyük bir tehdit oluşturuyor.
“Kapıdaki Kıtlık”, kapitalist üretim iliskileri içerisine hapsedilen ülkemiz tarımının son yirmi yılda nereden nereye geldiğini irdeleyen bir çalışma.
Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden toplamda yirmi çiftçi, dertlerini, özlemlerini ve çözüm önerilerini haykırıyor.
25 Mayıs 2024, Cumartesi
Saat: 14.00
Yer: Amed Şehir Tiyatrosu
FİLM GÖSTERİMİ
Sıddık ve Panter (Yön.: Reber Dosky, 2019, 83′)
Kürdistan’da yıllardır gözükmeyen Pers leoparının izlerini takip eden Sıddık’ın hikâyesi. Leoparın yaşadığına inanan Sıddık, sarp dağlarda bu kedi türüne dair bir iz peşindedir. Dürbünü ve asasıyla 25 yıldır gezinmekte ve bir leopar bulması halinde tüm arazinin doğal koruma alanı olarak ilan edileceğine inanmaktadır. Sıddık, bunun bölgeyi bezdiren savaş ve bombardımana da son vereceğini ummaktadır.
Yaban hayatın güzelliğine, Sıddık’ın doga sevgisine ve barışçıl hayata duyulan özleme dair ilham verici bir hikâye…
Saat: 20.00
Yer: Zarok MA
FİLM GÖSTERİMİ
- Asefçiler, Rüyalar, Otlar (Zelal Sadak, 2021, 5′)
Kimsenin tohumunu atmadığı, sulamadığı, çitleriyle sınırlarını belirlemediği yerlerde biten otları toplayan kadınları kim hatırlıyor? “Asefçiler, Rüyalar, Otlar” Diyarbakır Suriçi’ndeki meşhur çarşıya adını veren asefçi kadınların bugünkü yokluğunu çok sesli bir fısıltılar korosuyla dolduruyor.
- Erivan Radyosunun Sesi Nerede? (Mustafa Orman, 2022, 48′)
Film, Erivan Radyosu’nun ve radyonun dinleyiciler üzerindeki etkisine odaklanıyor. 1955 yılından 1990 yılına kadar yayın. yapan Erivan Radyosu, Kürtlerin kültürel, dilsel ve tarihsel hafızası için önemli bir kilometre taşıydı. Belgeselde, radyo dinleyicilerinin radyoya ve radyo yayınlarına bakışı, geçmişe dair anıları ve dünle bugün arasındaki insan ilişkilerine dair yorumları aktarılıyor.
26 Mayıs 2024 Pazar
Kongre Merkezi (ÇANDAMED)
Saat: 16.00
PANEL: Yerel Yönetimlerde Yıkıma Karşı Ekolojik İnşa
Konuşmacılar: Yusuf Gürsucu (gazeteci-yazar), Ruşen Seydaoğlu (Jineoloji dergisi)
Kolaylaştırıcı: Çilem Aydın (Ekoloji aktivisti)
Saat: 18.00
FİLM GÖSTERİMİ:
Wandari (Yön.: Daniel Lagares, Mariano Agudo, 2022, 66′)
Peru Amazonlarının muhteşem biyoçeşitliliğinin ortasında yaşayan Madre de Dios yerli halkı, yasadışı altın madenciliği ve kereste ticaretinin günbegün tehdidi altında yaşıyor. Film, yaşam alanları olan Wandari’yi ve onun hafızasını korumak için yürüttükleri ölümüne mücadelenin hikâyesi.