Panel
TÜİK 2021 yılı verilerine göre Türkiye’de 0-17 yaş arasındaki çocuklar, toplam nüfusun %26,9’unu oluşturuyor. Maalesef bu çocukların çok büyük bir kısmı ne izleyici olarak ne de üretici olarak sanatsal faaliyetlerle ilişki içinde. Örneğin, 2013 yılında İstanbul’un kentsel alanlarında yasayan ve devlet okullarına giden 6-11 yaş arasındaki 800’e yakın çocuğun okul dışındaki zamanlarını nasıl değerlendirdiklerinin araştırıldığı bir çalışmaya göre, çocukların %73’ü müze/sergiye, %49’u tiyatroya, %48’i sinemaya hiç̧ gitmemiş. (İKSV Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek raporu; Feyza Çorapçıoğlu)
Oysa hem sahada çalışan sivil toplum gönüllüleri olarak gözlemlerimiz hem de bilimsel araştırmalar çocuk gelişiminde sanatın çok önemli bir pozitif etkisi olduğunu söylüyor.
2015 yılından beri sanata erişimi sınırlı çocuklarla farklı sanat alanlarında etkinlikler düzenleyen Bütün Çocuklar Bizim Derneği’nin, Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları kapsamında düzenlediği bu panelde konuyla ilgili bütün tarafların bilgi ve deneyimlerini paylaşmayı ve önerilerini tartışmayı hedefledik. Panele farklı sanat alanlarında çocuklar için ve/veya çocuklarla üretim yapan sanatçılar, akademiden ve sahadan uzmanlar katılıyor. Bu tartışmaların hem çocukları için en iyiyi arayan anne babalara yol gösterici olmasını hem de sanatçıların, politika geliştiricilerin ve sivil toplum üyelerinin çalışmalarına katkıda bulunmasını umuyoruz.
Katılımcılar:
Dilek Demirci (Ressam)
Dr Elif Akdağ Göçek (Klinik psikolog, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Bahriye Kabadayı (Yönetmen)
Banu Kanıbelli (Eğitim psikoloğu ve müzisyen)
Tülin Kozikoğlu (Çocuk kitapları yazarı)
Sibel Şengül (Eğitimci, psikolog)
Gökçe Tuncer (Oyuncu, yaratıcı drama ve tiyatro eğitmeni)
Moderatör: Ayşegül Cebenoyan (Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları Koordinatörü, Bütün Çocuklar Bizim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, gelişim psikolojisi uzmanı)
Tarih: 26 Haziran 2022 Pazar
Saat: 13:00-15:00
Yapı Kredi Kültür Sanat